PREMIERNA PREDSTAVITEV DOKUMENTARNEGA FILMA »ZA SLOVENSKI GLAS«
PREMIERNA PREDSTAVITEV DOKUMENTARNEGA FILMA »ZA SLOVENSKI GLAS«

»Mirko Špacapan, ki smo ga poznali kot človeka mnogih talentov in sposobnosti, je skozi svoje delo dal začutiti predvsem veliko predanost človeku: ta je zaznamovala njegovo poklicno dejavnost na eni strani, na drugi pa njegovo globoko zavezanost slovenstvu, kar je definiralo njegovo politično življenje in njegovo kulturno delo.«
Take in podobne besede smo prejeli v pozdrav slovesni predstavitvi filma »Za slovenski glas«, ki ga je za Krožek Anton Gregorčič zrežiral mladi Daniel Peteani iz Podgore. V njih je strnjeno bistvo osebnosti in delovanja pokojnega Mirka Špacapana: vsi, ki smo ga poznali, vemo, da so njegova zanimanja zajemala mnoga področja, od poklicnega, medicine, do zborovske glasbe in kompozicije, od športa do skavtizma, toda sam film govori o njegovem morda največjem političnem dosežku: vključitvi člena o olajšani izvolitvi predstavnika slovenske narodne skupnosti v deželni svet Furlanije Julijske krajine, v nov deželni volilni zakon.

Daniel je pogumno prevzel izziv režije in si ob tem postavil predvsem cilj, da zvesto poda potek dogodkov, kako je do člena in njegove odobritve v Deželnem svetu prišlo. Zbral je vse slovenske in italijanske časopise, ki so v obdobju nastajanja novega deželnega volilnega zakona pisali o tem, se napotil do deželnega sedeža RAI ter do Dežele Furlanije Julijske krajine, kjer sta mu Barbara Saksida in Miloš Čotar, ki jima gre velika zahvala, omogočila dostop do arhivskih posnetkov. Nato je zbral pričevanja nekaterih pomembnih akterjev iz tistega obdobja: intervjuval je nekdanje deželne svetnike Igorja Kocijančiča, Bruno Zorzini, Tamaro Blažina in Cristiana Degana, odvetnika in tedanja tajnika in podtajnika Slovenske skupnosti, Damijana Terpina in Andreja Berdona, ki sta oblikovala pravno osnovo člena, Mirkovega najtesnejšega sodelavca Miloša Čotarja, deželnega svetnika Igorja Gabrovca in pa nekdanjega predsednika Deželnega sveta, Riccarda Illyja. Intervjuvanci so tako poleg spominov na razplet dogodkov, podali svoje današnje gledanje na aktualnost člena, prispevali pa so tudi svoj osebni spomin na Mirkota.

Mladi režiser, ki mu ta dokumentarec predstavlja prvenec, je vzporedno z raziskovalnim delom in snemanji oblikoval tudi scenarij. Osnovnega pomena za to je bila knjiga »Mirko Špacapan: Politična biografija 1977-2007«, ki sta jo kmalu po Mirkovi prerani smrti sestavila Erika Jazbar in Miloš Čotar, izredno dragoceno pa je za Daniela Peteanijia bilo vsestransko profesionalno mentorstvo Jasmin Kovic in Jana Leopolija, ki sta mu bila požrtvovalno in nesebično vedno na razpolago s konkretno pomočjo in nasveti.

Ostali sodelavci, ki so kakorkoli pripomogli k uresničitvi filma in ki jim gre zahvala, so: Tamara Peteani, Aleksander Purič, Julijan Čavdek, Jasmina Gruden, Irina Giormani, Aleksij Soban, Anna Nizza, Danijel Devetak, Neža Kravos.

Za premierno predvajanje filma smo izbrali mestno kinodvorano Kinemax na Travniku, kjer se je na večer ponedeljka, 26. avgusta, zbralo lepo število ljudi, ki jih je uvodoma pozdravil predsednik Krožka Anton Gregorčič in Mirkov brat Bernard Špacapan. Ob koncu so o tem, kako jih je dokumentarec nagovoril, spregovorili deželni tajnik Slovenske skupnosti in deželni svetnik Igor Gabrovec, nekdanji načelnik skupine Marjetice v Deželnem svetu Cristiano Degano in bivši senator Stojan Spetič.

S premierno projekcijo dokumentarnega filma »Za slovenski glas« je tako Krožek Anton Gregorčič zaključil projekt »Zastavimo skupne moči za skupne cilje«, ki ga je finančno podprla Dežela Furlanija Julijska krajina ob 10. obletnici smrti dr. Mirka Špacapana. Pri celotnem projektu so sodelovali številni partnerji, to so športna, umetniška in kulturna društva, glasbeni in pevski sestavi, organizacije, ki nudijo paliativno oskrbo, krajevne skupnosti, vzgojne ustanove in take, ki skrbijo za ohranjanje in razvoj teritorija, krožki za socialna in politična vprašanja… V poldrugem letu se je tako zvrstil niz raznoraznih dogodkov v spomin na njegovo vsestransko osebnost. Cilj, ki smo si ga zadali pri Krožku Anton Gregorčič, ki je pod vodstvom Julijana Čavdka celoten projekt koordiniral, je bil zaobjeti vsa področja, v katerih je pokojni Mirko deloval. Želeli smo, da se na vsakem posameznem dogodku ovrednoti pečat, ki ga je s svojim delovanjem in osebnostjo pustil naši skupnosti. V tem duhu upamo, da bo dokumentarni film »Za slovenski glas«, s katerim smo projekt zaključili, trajen in hvaležen znak Mirkove dediščine.

 

Povezava za ogled filma na platformi YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6FVuyn11QKI

 

Krožek/Associazione Anton Gregorčič - Drevored XX Septembra, 118 34170 Gorica - P.IVA 80007370317