“Zastavimo skupne moči za skupne cilje” – v spomin na Mirka Špacapana
“Zastavimo skupne moči za skupne cilje” – v spomin na Mirka Špacapana

Projekt “Zastavimo skupne moči za skupne cilje”, ki ga sofinancira Dežela Furlanija Julijska krajina na podlagi izrednega razpisa za izvedbo celovitega programa pobud za ovrednotenje in širitev rabe slovenščine spada v sklop pobud »Spomin na dva posebna Slovenca«, ob 20. obletnici smrti prof. Darka Bratine in 10. obletnici smrti dr. Mirka Špacapana. Nosilec projekta v spomin na Mirka Špacapana je Krožek Anton Gregorčič iz Gorice.
Dr. Mirko Špacapan je s svojim vsestranskim delovanjem v sklopu deželne stvarnosti in še posebej v sklopu slovenske narodne skupnosti v Furlaniji Julijski krajini ustvaril izredno bogato dediščino, ki je pustila dolgoročne sadove. Ob 10. obletnici njegovega preranega odhoda, 23. novembra 2007, je pomembno, da njegovo vsestransko dediščino aktualiziramo na podlagi sedanjih družbenih izzivov in jo projiciramo v prihodnost, da je bodo lahko deležni naši mladi rodovi.
Dr. Mirko Špacapan se je rodil v Argentini 20. novembra 1953 in tu obiskoval osnovno šolo. Leta 1963 se je z družino preselil v Gorico, kjer je obiskoval slovenske šole. Na slovenskem klasičnem liceju Primož Trubar je maturiral leta 1972. Leta 1978 je dokončal študij medicine na univerzi v Trstu, leta 1983 pa še specializacijo iz pediatrije na univerzi v Veroni.
V mladostniškem obdobju se je Mirko Špacapan udejstvoval na kulturnem, političnem, športnem in vzgojnem področju. Bil je voditelj in načelnik slovenskih goriških skavtov. Udejstvoval se je na glasbenem področju kot pevec in zborovodja številnih zborov ter kot glasbenik. Leta 1996 je na konservatoriju Tartini uspešno dokončal študiju klavirja. Kot športnik je bil najprej dejaven v nogometu in atletiki, nato pa predvsem v odbojki. Nastopal je za ŠZ Bor (Trst) in za ŠZ Olympio (Gorica). Pri ŠZ Olympia je bil tudi odbornik in predsednik.

Dobršen del dediščine dr. Mirka Špacapana pa zadeva njegovo politično delovanje, ki se je prav tako začelo v mladostnih letih v krogu stranke Slovenske skupnosti. Kot pripadnika edine slovenske politične stranke v Italiji so ga v 80. letih izvolili v goriški pokrajinski svet, kjer je bil tudi imenovan za odbornika. Zaupali so mu skrb za šport. Prepričan je bil, da lahko tudi na tem področju mladina spozna jezikovno raznolikost našega teritorija. Bil je zvest svojemu prepričanju, ki ga je 15. junija 1978 povzel tednik Katoliški glas (danes Novi glas), da “pomeni za slovensko manjšino uveljavitev tako uspeh na volitvah kot tudi športna zmaga, kot tudi uspel zborovski nastop ali odlično uprizorjena predstava.”

V duhu njegove dediščine je v nedeljo, 25. februarja 2018, potekal prvi dogodek projekta “Zastavimo skupne moči za skupne cilje”. V sodelovanju s Športnim združenjem Soča in Občino Sovodnje ob Soči je v občinski telovadnici v Sovodnjah zaživelo četrto pokrajinsko srečanje S3 Volley. Od 14.30 do 16. ure je bil na vrsti turnir mikro odbojke za najmlajše, od 16. ure dalje pa še mini odbojka.

Krožek/Associazione Anton Gregorčič - Drevored XX Septembra, 118 34170 Gorica - P.IVA 80007370317