Development – tečaj usposabljanja za mlade kulturne delavce

Društva potrebujejo vse več specifičnega znanja za plodno in kakovostno delovanje, ki je obenem pogoj za to, da prejemajo finančne prispevke. Iz tega predpostavka se je porodila zamisel za izobraževalni tečaj Development, ki je od 7. do 9. septembra 2018 potekal v domu Msgr. Faiduttija v Lužnicah, v občini Naborjet. Intenzivno tridnevno delavnico so si zamislili člani Devinskega Mladinskega krožka, Mladinske gledališke skupine M + društva F. B. Sedej, Prosvetnega društva Podgora ter MOSP-a. Nosilec projekta je bil Krožek Anton Gregorčič, ki je tečaj podprl v sklopu projekta “Zastavimo skupne moči za skupne cilje”.

Na tečaju, ki se ga je udeležilo 30 mladih od 15. do 25. leta starosti in sta ga vodila trenerja iz Mladinskega sveta Slovenije, je bilo govora o grajenju pozitivnih dinamik v delovni skupini, porazdelitvi funkcij v organizacijskih ekipah ter najpogostejših težavah, s katerimi se srečujejo društveni člani. Nekaj časa so posvetili tudi pridobivanju kompetenc za vodenje skupin ter za organizacijo kulturnih dogodkov – od učinkovite komunikacije do vodenja sej, osnovanja projektov, načrtovanja dela in sporočanja javnosti. Dotaknili so se tudi tematike pridobivanja prispevkov in priprave proračuna. Tečajniki so pridobljeno znanje takoj preizkusili s pripravo in načrtovanjem namišljenega projekta.

V vidiku kulturnega delovanja znotraj skupnosti Slovencev v Italiji so tečajniki tudi prisluhnili Walterju Bandlju, predsedniku Sveta slovenskih organizacij, in mu postavili vrsto vprašanj. Tematike, ki so tečajnike posebej zanimale, so vloga manjšinskih organizacij, porazdelitev prispevkov, pomlajevanje slovenskih ustanov, upravljanje manjšinskih nepremičnin in sodelovanje med krovnima organizacijama, SSO-jem in SKGZ-jem.

Tečajniki, ki so zastopali štirinajst različnih društev, krožkov in združenj iz Italije in Avstrije, so zapolnili vsa razpoložljiva mesta, kar kaže na otipljivo zanimanje za izobraževanje v prid kakovostnemu kulturnemu delovanju.

Tečaj je nastal s finančno podporo Dežele FJk, njegov nosilec je Krožek Anton Gregorčič, partnerji so Mladinska gledališka skupina M+ SKPD F. B. Sedej, Prosvetno društvo Podgora, Devinski mladinski krožek, MOSP-Mladi v odkrivanju skupnih poti, Občina Naborjet in Združenje Mario Cernet. Pokrovitelji so Zveza slovenske katoliške prosvete, Slovenska Prosveta, Krščanska kulturna zveza, Zveza slovenskih kulturnih društev ter Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Intervju z Walterjem Bandljem : https://www.youtube.com/watch?v=yu1JpdBToa8&list=PL9Fy09f41NCgYk1gEkb0AG3GozyV38QvI&index=1

Prispevek medijev:

https://www.rainews.it/tgr/fjk/video/2018/09/tdd-vecdnevni-izobrazevalni-tecaj-development-1bd9aa50-14ad-4a58-ab2a-d97baafaf4fd.htmlfbclid=IwAR2UBexuRKZexAJnQUDKu3qcs1bib2VW7bMamomc2CQThRVCjb7B2uJrDmU

https://www.noviglas.eu/tridnevni-izobrazevalni-tecaj-za-mlade-kulturne-delavce/

 

 

 

 

 

Krožek/Associazione Anton Gregorčič - Drevored XX Septembra, 118 34170 Gorica - P.IVA 80007370317